onsdag 13 april 2016

Planer, långsiktiga planer.

Vi har stora och många planer för gården. Förutom att renovera upp bostadshus och övriga timringar på gården samt bygga garage är det så mycket vi vill göra! Vi har planer om bärodling och potatisodling med delvis självplock. Odling av grönsaker och frukter på ett hållbart sätt där gärna många av sorterna är äldre svenska typer. Hållning och uppfödning av höns, kaniner, får och kanske getter (är svag för lappgetterna). Sedan självklart en gårdsbutik där vi säljer överskottet av det vi producerar.

Eftersom boningshuset är prioritet 1 så ligger planerna på is ett tag, de flesta. Något som vi redan har är höns och kaniner i mindre skala för husbehov. Hönsen är på väg att ökas då jag har endel ägg i kläckaren. Just nu har vi 8st höns men kommer att utökas till ca 20st i år. Höns är verkligen roliga djur och jag ser fram emot att ha en större flock på gården.

Fokus kommer att vara på svenska kulturraser som kombineras med några andra raser för att få större variation på äggfärgen. Våran väldigt tama korsningshöna som är en fantastisk värphöna kommer såklart också finnas kvar. Just nu har vi Silverudds blå (Isbar) och Maranhöns som kommer att stanna. Sedan kommer vi nu kläcka fram fler Silverudds blå, Vit bresse och Gammelsvensk vit leghorn. Den sistnämnda är den ras som kommer att dominera till antalet i hönsgården. Med dessa fyra raser får vi gröna ägg, beigea ägg, vita ägg, mörkbruna ägg samt några enstaka ljusbruna ägg från korsningshönan, maran och bresse ger dessutom fina slaktdjur som gör oss självförsörjande på kycklingkött. Att kunna slippa köpa industriellt framavlat kött och ägg utan istället kunna få protein från djur på våran egen gård blir verkligen en lyx.

Vill ni läsa mer om kulturraserna så rekommenderar jag Kulturhönsföreningens hemsida

Gammelsvensk vit leghorn (lånad bild från Svenska kulturhönsföreningens hemsida, se länk ovan)

Ägg från våran korsningshöna och från Silverudds blå

Kaninunge 6v

Några av våra hönor och kaniner vid matdags.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar